-Sayın Tüketici
Kapı yaptırırken aklınıza gelmeme ihtimali olabilecek bazı konuları hatırlatmak isteriz. Öncelikle size tam ihtiyacınız olan kapılar yapmak ve gereksiz maliyetten kurtarmak veya paranızın boşa gitmesini önlemek için kapılardan beklentilerinizi bilmemiz gerekmektedir. Bu taktirde daha sağlıklı bir fiyat alabilirsiniz. bu nedenle aşağıdaki sorularımızı cevaplamanızı bekliyoruz.
1. Otomatik veya manuel kapı tercihiniz nedir?
2. Güvenlik açısından sağlamlık ve/veya kilitlenme özellikleri önemli midir?
3.Açılma ve kapanma hızı ne olmalıdır? (20cm/sn, 100 cm /sn gibi veya arası.)
4. Gün ışığından yararlamak ister misiniz?
5. Çelik, alüminyum, pvc, ctp, polycarbonat, sandviç panel, ahşap gibi özel tercihinizi belirtiniz.
6. Isı, su, ses izolasyonu gerekli mi? Tek tek veya hepsi.
7. Kapıların takılacağı yerin plan ve dikey kesitlerini verebilir misiniz?
8. Otomatik olacaksa kumandası nasıl olmalı? Uzaktan kumandalı buton kumandalı, kartlı, şifreli, dedektörlü tektek veya birkaçı bir arada olabilir.
9. Kapı önündeki ile kapı arkasındakinin kapı kapalıyken birbirini görmemesi tehlike yaratır mı?
10. Kapıların atmosferden kirlenmesi ve radyasyondan solması önemli mi? Tedbir alınmasını istiyor musunuz?
11. Kapılar tahmini günde kaç kez açılıp kapanacaktır? (Motor gücü açısından sorulmaktadır.)
12. Kapılar ne kadar süre içinde yerine takılmış olmalıdır?
13. Yapılacak olan kapıların kullanım ömürleri ve yedek parça temin garantisi kaç yıl olmalıdır? (1 yıl, 3yıl, 5 yıl, 10 yıl.)
1. Otomatik kayar kapılar iki adet ortadan iki yana açılan hareketli kanat ile gerektiği takdirde bu hareketli kanatların üzerine açıldığı sabit kanatlardan oluşacaktır.
2. Otomatik kapı normal konumda çalışırken bir sinyal alındığında kendiliğinden açılacak ve belli bir süre sonra otomatik olarak kapanacaktır.
3. Otomatik kapı kanatları ve yan sabitler 1,8 milimetre et kalınlığındaki alüminyum profil çerçeve içerisine camlı veya benzeri malzemeli olarak imal edilecek. Kanatları oluşturan profil sisteminde otomatik kapı kapalı durumda olduğu zaman sızdırmazlığı sağlayacak detaylar bulunacak. Hareketli kapı kanatları altı FIRÇALI olacaktır.
4. Kapının görünen tüm metal yüzeyleri RAL standartlarında işverenin belirleyeceği renkte elektrostatik toz boya veya eloksallı olacaktır.
5. Kapı kanatlarına 8 mm (4+4) kalınlığında çift kanatlı lamine emniyet camı takılacaktır. Kanatlar üzerine emniyet sağlamayan düz cam takılması kabul edilmeyecektir.
6. Kapıların hareketli kapının üst kısmına yerleştirilmiş hareketli kanatlarının üzerine asıldığı özel elektromekanik tahrik mekanizmaları vasıtasıyla sessiz bir çalışmayı temin edecek şekilde olacaktır. Pnömatik ve elektrohidrolik tahrik mekanizmaları kabul edilmeyecektir.
7. Kapı içten ve dıştan birer adet mikrodalga radar ile harekete geçirilecektir. Isı hareketine duyarlı pasif enfraruj sensörler kabul edilmeyecektir. Radarlar dış hava şartlarından etkilenmemeli, algılama alanları ayarlanabilir olmalı, hem canlı hem de cansız nesnelerin (bagaj, alışveriş arabaları, sedye ve tekerlekli sandalyeler vs.) hareketini algılamalı, kapının önünde hareketsiz duran kişileri algılamamalıdır.
8. Mekanizmanın tamamı ithal ve Japon menşeli olmalıdır. Üretici firma, CE, TSEK, ISO 9001 ve TÜV Kalite Sistem Standardı belgesine sahip olmalı, bu belge teklifle birlikte sunulmalıdır.
9. Mekanizma mikroprosesör kontrollü olarak açma ve kapama limitlerini otomatik olarak belirleyecektir. Durma, yavaşlama gibi noktaları mekanik swichlerle tayin etmeyecektir.
10. Kapı motoru en az 40 W voltaj ile sessiz çalışacak, yine en az 40-50 N kuvvetinde tahrik gücüne sahip olacaktır. Mekanizma 100 W güç çekecek ve %65’lik bağıl nem ortamında – 10 ile +50 derece sıcaklıklarda çalışabilecektir. Mekanizma koruma sınıfı asgari IP 23 olmalıdır.
11.. Mekanizma içindeki elektronik çalışmayı sağlayan devrelerden güç devresi ile kumanda devresi aynı kart üzerinde olmayıp, ayrı kart ve ayrı üniteler içinde olmalıdır. ( Arıza durumunda maliyeti düşürmek için tercih edilmelidir.)
12. Otomatik kapı mekanizması tek motorla her biri 100 kg ağırlığındaki 2 adet kanadı veya 150 kg ağırlığındaki tek kanadı rahatlıkla çalıştırabilecek nitelikte olmalı ve 2 kanatta 3000mm, tek kanatta ise 2000mm kapı geçiş açıklığı sağlayabilmelidir.
13. Mekanizma gövdesi alüminyum malzemeden imal edilmeli, karkasa bağlanan kenar en az 5mm et kalınlığında, malzemelerin bağlandığı kenar en az 4mm kalınlığında ve taşıma kapasitesini arttırıcı şekilde kaburga teşkil eden girintiler olmalıdır.
14. Kanatları taşıyan ve ray üstünde süren araba sistemi 2 üstte, 1 altta olmak üzere toplam 3 tekerlekten oluşmalı, tekerlekler ve tekerleklerin sürekli üzerinde çalıştığı ray uzun çalışma ömrünü ve sessiz çalışmayı garantileyen plastik bazlı malzeme ile kaplı olmalıdır.
15. Kapının en az 1.000.000 adet açılış ve kapanışı mekanizmayı imal eden firma tarafından test edilmiş olmalı ve test sonuçları ile garanti edilmelidir.
16. Kapı yüksek giriş – çıkış sirkülasyonuna uygun olmalı, gün içerisinde sürekli ve ardı ardına açılıp kapanabilmelidir. Asgari 1.000.000 açma kapama için test edilmiş olmalıdır.
17. Kapı elektrik kesilmelerinde elle rahatlıkla açılıp kapanabilecektir.
18. Kapı kanatları sessiz ve sarsıntısız çalışabilecek, kanat hızı azami 70cm/sn (çift kanatta 140 cm/sn) hıza ulaşabilecektir. Asgari 30 cm/sn olmalıdır. (çift kanatta 60 cm/sn). Azami hız mekanizma tarafından Avrupa güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde kapı ağırlığına göre otomatikman tayin edilecek, ayrıca açma ve kapama hızları birbirinden bağımsız olarak programlama anahtarı ile ayarlanabilecektir.
19. Kapının açık kalma süresi gündüz ve gece programlarında bir birinden bağımsız olarak ayarlanabilmelidir. Gerektiğinde gece programına alındığında açık kalma süresi uzatılabilmelidir.
20. Kapı kapandığında kanatlar üzerine uygulanan baskı freni ile tam olarak kapanmalı ve sızdırmazlık sağlanmalıdır. Mekanizmada hareketli kanatların gerektiğinde kilitlenebilir olması istendiğinde elektromekanik kilit kullanılmalı, manuel kilit asla kullanılmamalıdır.
21. Kapı mekanizması üzerinde veya mekanizma dışında kapının yakınında bulunan bir seçme anahtarı vasıtasıyla aşağıdaki fonksiyonlara programlanabilir olmalıdır.
OTOMATİK: Her iki yönden radarların algılamasıyla otomatik açılma.
ÇIKIŞ: Sadece çıkış yönünde otomatik açılma, girişe yasaklı.
AÇIK: Sürekli açık ve frenli, kapı kanatları elle kapatılmaz.
KAPALI (GECE): Sürekli kapalı ve radarlar devre dışı. Kapı ancak içeriden program değiştirmek suretiyle, dışardan ise anahtarlı kontak şalteri açabilir.
KISMİ AÇILMA: Kapı tüm genişliğinin %40’ı ile %90’ı arasında ayarlanabilen bir mesafeye kadar açılır ve kapanır. Enerji tasarrufu sağlayan bu programda geçişin yoğun olduğu saatlerde kapı otomatik olarak açılma moduna geri dönmelidir.
MANUEL: Kapı elle serbestçe açılıp kapatılabilir.
22. Program seçme anahtarı istendiği zaman bir şifre koduyla istenen programa ve yetkisiz kişilerin kullanımına karşı kilitlenebilir olmalıdır.
23. Kapının radar görme alanı dışında kalan kişi ve cisimlere çarpmasını önleyecek bir emniyet fotosel sistemi olmalıdır. Bu sistem kapı arasında bir kişi veya cismin durması halinde kapının kapanmasını önlemeli, kapı tam olarak kapanmadığında ise devre dışı kalmalıdır.
24. Ayrıca kapı kapanırken son anda araya girmek isteyen kişileri emniyete almak için mekanizmanın kanatlar arasında sıkışmaya karşı elektronik emniyet sistemi olmalıdır. Bu sistem kapılar kapanırken bir engele çarpması halinde elektronik olarak motoru ters yönde döndürerek kapının geri açılmasını sağlamalıdır.
25. Mikroprosesör kontrol ünitesi mekanizmanın çeşitli bölümlerinde meydana gelebilecek elektronik ve mekanizma arızaları program seçme anahtarı üzerindeki ışıklı göstergelerle kullanıcıya haber vermelidir. Arızanın yeri bu göstergelere bakılarak test edilebilmeli, gerektiği takdirde modem ilavesi ile bilgisayardan da takip edilebilmelidir.
26. Kapı gerektiği yerlerde elektromekanik kilit ile teçhiz edilerek KAPALI programında kilitlenebilmeli ve bu durumda elektrik kesildiği takdirde kilitli kalmalı ve ancak mekanik açma kolu veya şarj kontrollü batarya ünitesi vasıtasıyla açılabilmelidir.
27. Kapı gerektiğinde buton, anahtarlı kontak şalteri, dirsek kumandalı swich, yer kontak paspası, kart okuyucu veya şifre kod cihazı, FM frekanslı uzaktan kumanda cihazı ilave edilerek istendiği şekilde kumanda eilebilmelidir.